سریال زخم کاری مجموعه‌ای نوآر و ملتهب است که داستانی پر فراز و نشیب‌ دارد؛ این مجموعه در تهران تصویربرداری شده است و اولین تجربه سریال‌سازی محمدحسین مهدویان در شبکه نمایش خانگی محسوب می‌شود. فیلیمو در این پروژه سرمایه‌گذاری کرده و زخم کاری از ۱۴ خرداد ۱۴۰۰ به‌صورت اختصاصی از این پلتفرم پخش شده است.

1


چرا برای تماشای سریال زخم کاری محمدحسین مهدویان کنجکاویم؟


در دوران تعطیلی و رکورد سینما، خیلی زود همه نشانی شبکه نمایش خانگی را پیدا کردند و پلتفرم‌های آنلاین تبدیل شدند به مجرایی برای تنفس و بقا. در ابتدا شاید خیلی‌ها به چشم یک شغل موقت به این راه تازه نگاه می‌کردند اما حالا به نوعی دارد تعریف جریان اصلی در عرصه سینما و سرگرمی را عوض می‌کند؛ روندی که در ایران شدت و شتاب بیشتری هم پیدا کرده است. تمام سریال‌هایی که تا به امروز ساخته شده‌اند، در نوع خود مهم و قابل بحث بوده‌اند؛ گرچه اهمیت صرفا با کیفیت متناسب و مترادف نیست. نکته‌ای که در مورد زخم کاری می‌تواند با نمونه‌های قبلی متفاوت باشد، اهمیت اثر در جایگاه فیلمساز و همین‌طور در وضعیت کنونی بازار است.
در ادامه با ما همراه باشید برای پرداختن به زخم کاری سریال جدید محمدحسین مهدویان که پخش اختصاصی آن از طریق فیلیمو آغاز شده است.

قبلا درباره جایگاه مهدویان در سینمای دهه نود بحث شده و این بار بحث درباره ساخته جدید اوست و اینکه چرا موفقیت یا شکست زخم کاری سرنوشت این سینماگر را به کل تغییر خواهد داد. سریال بر اساس رمان کوتاه بیست زخم کاری نوشته محمود حسینی‌زاد ساخته شده است؛ رمانی که در میانه دهه نود چاپ شد، آن هم بعد از چند سال تعویق، و خیلی زود به اثری پرطرفدار در میان علاقه‌مندان ادبیات فارسی تبدیل شد که تصویری هولناک و تکان‌دهنده از هم‌آغوشی فساد و قدرت زیرپوست ایران معاصر را تداعی می‌کرد. روایتی که مشخصا از یک‌سو با کهن‌الگوی سقوط و تراژدی مکبث قابل مقایسه بود و از سویی دیگر با قصه‌های جنایی و نوآر که حالا در جغرافیایی آشنا بازآفرینی شده است. قصه با کدهایی مشخص و ظریف سعی دارد یادآور تمام ناگفته‌ها و ناشنیده‌ها درباره فساد سازمان‌یافته و پنهان در سال‌های اخیر باشد؛ از قراردادهای غیرشفاف و پولشویی گرفته تا دست‌هایی که به خون آلوده شده است. تماشای چنین قصه‌ای در قالب یک سریال که مخاطب عام را نشانه گرفته، در نوع خود اتفاق قابل توجهی به شمار می‌آید.
بعد از تجربیات موفق و ناموفق، اهمیت قصه و قصه‌گویی در سریال‌سازی تازه دارد عیان می‌شود و از همین رو اقتباس، که در سینمای ایران همیشه مغفول بوده، در شبکه نمایش خانگی رفته رفته به یک موج منجر خواهد شد. اما باید در نظر داشت که بیست زخم کاری چندان با الگوی رمان‌های عامه‌پسند فارسی سازگار نیست و دست گذاشتن روی آن، به دلیل لحن و سوژه ملتهب، تصمیمی چالش‌برانگیز است؛ مخصوصا که کل رمان بیش از صد و خرده‌ای صفحه نیست و قصه برای تبدیل شدن به یک سریال یا حتی مینی‌سریال نیازمند بسط و اطناب و پرداخت به شخصیت‌ها و داستان‌های فرعی تازه است.


فراتر از چالش اقتباس ادبی از یک رمان بحث‌برانگیز، زخم کاری در کارنامه مهدویان نقطه عطف خواهد بود. خوب یا بد، تمام ساخته‌های قبلی مهدویان زیر سایه سنگین وجه امنیتی، سیاسی و تاریخی موضوعات مهمی قرار داشت که نحوه پرداخت آن با محدودیت‌ها و حساسیت‌های فراوانی همراه بوده و همین امر سوتفاهم‌های متعددی را درباره‌ خود مهدویان و وجه رسانه‌ای او به همراه داشته. تا جایی که رفته رفته سعی کرد خودش را از پیش‌فرض‌های حزبی و جناحی جدا و هویت خود به عنوان یک سینماگر را بازتعریف کند. از این نظر، زخم کاری در کارنامه مهدویان یک استنثاست؛ داستانی معاصر، گرچه ملتهب، که عنوان تولیدکننده یا سفارش‌دهنده بر روی آن وزن نمی‌اندازد و حکم یک مواجهه مستقیم بین فیلمساز و مخاطبان اثر را دارد؛ آیا زخم کاری بعد از درخت گردو و شیشلیک همچنان در راستانی تغییر مسیر و رویکرد مهدویان تعبیر می‌شود و به همان اندازه واکنش‌های ضدونقیض را در پی خواهد داشت؟
از سوی دیگر، باید در نظر داشت که موفقیت زخم کاری، چه در برقراری ارتباط با بینندگان سریال و چه در نمایش درونمایه منبع اقتباس، بدون شک در تصور عمومی از مهدویان سینماگر و مسیری که او در ادامه دنبال خواهد کرد، تاثیر چشمگیری دارد. همچنین می‌تواند زمینه‌ساز ورود سینماگران سرشناس دیگر به عرصه سریال‌سازی و تولید سلسله آثاری باشد که طی زمان سطح سلیقه و انتظار مخاطب را بالا ببرند. در نتیجه باید دید واکنش‌ها به سریال چیست و به کنجکاوی گسترده‌ای که پیرامون آن ایجاد شده چه پاسخی خواهد داد.
سریال جنایی زخم کاری ساخته محمدحسین مهدویان و با نقش‌آفرینی ستارگانی چون جواد عزتی، رعنا آزادی‌ور، هانیه توسلی، سعید چنگیزیان، الهه حصاری، سیاوش طهمورث، عباس جمشیدی، کاظم هژیرآزاد و… به صورت اختصاصی بر روی فیلیمو قابل تماشاست.

2


زخم کاری با رده‌بندی سنی می‌آید


به گزارش روابط عمومی فیلیمو، اولین سریال محمد حسین مهدویان که اقتباسی از کتاب بیست زخم کاری است، با تصمیم ساترا با رده‌بندی سنی ۱۵+ سال از فیلیمو پخش می‌شود.
عوامل و بازیگران سریال زخم کاری
• کارگردان: محمدحسین مهدویان
• تهیه کننده: محمدرضا تخت‌کشیان


بازیگران:


جواد عزتی، رعنا آزادی ور، هانیه توسلی، سعید چنگیزیان، الهه حصاری، عباس جمشیدی‌فر، مهدی زمین‌پرداز، امیرحسین هاشمی
با هنرمندی کاظم هژیر آزاد، منوچهر علیپور، مه‌لقا باقری، مائده طهماسبی، سیاوش طهمورث، مرتضی امینی‌تبار، سارا حاتمی، نیوشا علی‌پور، مه‌یاس پازوکی.

 

-